Legjobb plasztikai sebész (?)

A legjobb plasztikai sebész témakörében kimondottan a saját gondolataimat fogalmazom meg. Teszem ezt azért, mert ez esetben nem szakmai szabályokkal pontosan meghatározott műtétről vagy kezelésről van szó, hanem egy olyan minősítésről, amelynek a feltételei jelenleg (és tudomásom szerint) még nincsenek összefoglalva.

A legelső kérdés, ami felmerült bennem, hogy

létezik-e egyáltalán a legjobb plasztikai sebész?

És létezik-e a legjobb szívsebész vagy a legjobb idegsebész?? Ha igen, léteznek az egyes szakterületek legjobb sebésze elismerést viselő kollégák, vajon ki (szervezetek, tudósok vagy betegek?) adományozta és milyen szempontok alapján  ezt a legkiválóbbat jelentő jelzőt?

legjobb plasztikai sebész

Ki lehet a legjobb plasztikai sebész?

Plasztikai sebészként elsőként az orvos oldaláról közelítem meg a kérdést (bocsánat érte). Szerintem épeszű szakember nem képzeli magáról, hogy ő a legjobb plasztikai sebész. Kell lennie mindenkinek egy reális önértékelésének, mely alapvetően nem más orvosokkal történő összehasonlításon, hanem csak tényszerűen a saját teljesítményen alapul. Én pontosan tudom, hogy az évtizedek alatt hány és milyen műtétet végeztem. Tudom a szövődményes eseteim arányát. Tudom, hogy a plasztikai sebészet mely területein szereztem jelentős tapasztalatot. Tudatában vagyok szakmai határaimmal és azzal is, hogy milyen beavatkozásokat nem végzek. Például nem vállalok orrplasztikát! Ha a legjobb plasztikai sebész minősítés egyik feltétele, hogy az orvos mindenféle plasztikát végezzen, akkor jómagam eleve nem lehetnék jelölt.

Határozott meggyőződésem, hogy a legzseniálisabb képességű és legképzettebb kollégám sem lehet képes arra, hogy az összes műtétet  rutinszerűen végezze és a legmagasabb szinten teljesítsen. Egyszerűen képtelenségnek tartom, mert a plasztikai sebészet sokrétű és dinamikusan fejlődő, emiatt rengeteg és újabbnál újabb beavatkozás tartozik ide.

Továbbá általánosságban kijelenthető, hogy korunkban a szakemberek egyre inkább specializálódnak, ahelyett hogy globális polihisztorokká próbálnának válni. Gondolatmenetemből az következik, hogy a legjobb plasztikai sebész, vagy a legeslegjobb plasztikai sebész kategória nem létezik, mert nem létezhet! DE! a világon nagyon sok a magasan képzett, széles körű tapasztalattal bíró, gyakorlott, precíz, emberséges, empatikus, elkötelezett hivatástudattal rendelkező, önmagát és kollégáit is képző, folyamatosan fejlődő, kiváló plasztikai sebész. A felsorolt jelzők utalnak arra, hogy mennyire összetett képességekkel és tudással kell rendelkezniük „a legjobb plasztikai sebészeknek”.

Legjobb plasztikai sebész – objektíven

A szubjektív vélemény után következzen az objektív megközelítés ismertetése. Mivel MBA közgazdász végzettséggel is rendelkezem, megtanultam, hogy vannak olyan mutatók és adatok, amelyekkel az orvosok és az eü. intézmények teljesítményét mérni és összehasonlítani lehet. Ezeket a minősítő adatokat  idegen szóval benchmarking-nak nevezik.

A teljesség igénye nélkül felsorolok közülük néhányat: adott évben ellátott betegek száma. A műtétek és a műtéttípusok száma. Műtéti szövődmények aránya. Halálozás aránya. Az intézeti fertőzések száma. Orvosok/szakorvosok száma. Ágyszám. Szakápolók száma. Az egyes orvosok teljesítménye a fenti szempontok szerint egyénre lebontva, stb. A fejlettebb gazdaságú országokban az eü. magánbiztosítók is piaci szereplők. A verseny az eü. ellátók között egyre magasabb szintű és biztonságosabb betegellátást eredményez. A kórházak és a klinikák intézeti és személyekre lebontott teljesítménye nyilvános. A betegek és az eü. biztosítók ezek alapján (is) választanak orvost.

Legjobb plasztikai sebész – betegek szemszögéből

Vizsgáljuk meg a legjobb plasztikai sebész elismerést a páciensek/a betegek szemszögéből is. Nyilvánvaló, hogy az a beteg, akit eredményesen kezeltek, aki műtéti és egyéb szövődmény nélkül meggyógyult, ő az elégedett beteg. Ő szubjektíve úgy ítélheti meg, hogy őt egy jó plasztikai sebész vagy az egyik legjobb plasztikai sebész operálta. Szerintem a beteg elfogultsága sem teheti széles körben elfogadhatóvá azt a minősítést, hogy őt „a legjobb plasztikai sebész” kezelte.

A sikeres és tapasztalt szakorvosok évente egyre több beavatkozást végeznek. A több beavatkozás magasabb szövődmény rátával járhat, ez tapasztalaton alapuló tény. Az a beteg, akinél műtéti szövődmény lépett fel, többé-kevésbé elégedetlen lesz, ennek következtében hajlamos lehet negatív minősítést adni az általa kiválasztott kezelő orvosának. „Rossz orvost választottam” hangzik el gyakran a lesújtó vélemény. Holott, ha a beteg részletes tájékoztatást kapott a műtéte kockázatairól, akkor érthető kell legyen számára, hogy a szövődmények kialakulása nagyon összetett. A leggondosabb műtéttechnika és kezelés mellett is előfordulhatnak és elő is fordulnak szövődmények, mert minden beteg különböző és sok ritka rizikó faktor is létezik, melyek nem mutathatók ki a műtét előtt testre szabottan elvégzett vizsgálatokkal sem.

Egy szóval, egy szövődmény nem jelenti azt, hogy Önök „nem jó” vagy „nem a legjobb”plasztikai sebészt választották! Olyan orvos, aki teljesen szövődmény nélkül végzi a műtéteit, szerintem nem létezik.

Minden szolgáltatásunk prémium minőségű, ennek ellenére szövődmény előfordulhat!

Plasztikai sebész kiválasztása

Logikusan következne most annak a tanácsadásnak a leírása, hogy milyen szempontok figyelembe vételével válasszanak maguknak kezelő orvost. Mivel ez egy kissé már elcsépelt téma, nem bocsátkozom részletekbe. A szakmai és a tudományos társaságok honlapjain a fontos információk megtalálhatók. Sajnos idehaza az említett mutatók és adatok nem, vagy egy-két kivételtől eltekintve, korlátozottan nyilvánosak.

A konzultáció meghatározó eleme az orvosválasztás folyamatának, mert jelentős időt, energiát és speciális orvosi szaktudást tartalmaz. Minden, a megalapozott döntéshozatalhoz szükséges tájékoztatást meg kell kapnia a páciensnek. Javaslom, hogy bátran kérdezzék meg a plasztikai sebészt, hogy évente hány Önöket érintő műtétet végez és milyen gyakoriak az egyes szövődmények? Gyakorlat (is) teszi a mestert!

Az all inkluzív műtéti szolgáltatáscsomagok mindent tartalmaznak, a konzultációtól a gyógyulásig.

Záró gondolatként kérem, hogy fogadják el tőlem ezt a teljesen személyes és maximálisan szubjektív véleményemet: a legnagyobb elismerés számomra az, ha az elégedett páciensem/betegem másnak is ajánl. Az ajánlás mindent tartalmaz, ami a hivatását végző orvos számára fontos… (jelzők és a jelzők fokozása nélkül 🙂 ).

KELEMED PLASZTIKA 1997-BEN ALAPÍTVA

Kérem, hogy kérdéseit és gondolatait írja meg e-mailben a kelemed@kelemed.eu címre !

Köszönettel: Dr. Kelemen Ottó