Mellplasztika saját zsírral

Sokkal többen szeretnének saját zsírral végzett mellplasztikát, mint ahányan megfelelnek a műtét feltételeinek. A műtét nem végezhető el, ha a páciensnek nincsenek olyan zsírpárnái, amelyek alkalmasak lennének adóterületnek. Alap szabály, hogy a szövetátültetések végzésekor a szövet kinyerése sem működési, sem alaki-formai károsodást nem okozhat. Fontos továbbá a szükséges és a lenyerhető zsírszövet mennyiségének előzetes meghatározása, mérése.

Mivel a saját zsírtöltéssel végzendő mellplasztikák általában kettő műtétből állnak, ha a szükségesnél kevesebb a zsír, akkor a műtéttel nem lehet elérni a kívánt eredményt. Továbbá pontosítani kell, hogy milyen típusú mellplasztikára van szükség. A fenti bevezetés után áttekinthető csoportokba foglalom a műtéttípusokat és azok feltételeit.

mellek zsírfeltöltése 3 ml-es fecskendőkkel

A mellek zsírfeltöltését 3 ml-es fecskendőkkel végezzük

A saját zsírfeltöltéssel végezhető mellplasztikák

 • mellnagyobbítás saját zsírral (1-4 műtét szükséges lehet)
 • hibrid mellnagyobbítás = mellnagyobbítás szilikon mellimplantátummal és saját zsírral egy ülésben
 • hibrid mellnagyobbítás két ülésben = első az implantátum beültetése, majd gyógyulás után kiegészítő zsírfeltöltés

 

 • mellfelvarrás saját zsírfeltöltéssel egy ülésben
 • mellfelvarrás, halasztott saját zsírfeltöltéssel két lépésben
 • fejlődési rendellenességek korrekciója
 • műtéti szövődmények helyreállítása (szövethiányok pótlása, hegkezelések, torzulások és aszimmetriák korrekciója, rippling kezelése)
 • egyéb, ritka mell anomáliák kezelése

Mellplasztika saját zsírra: feltételek

 • testileg-lelkileg egészséges, kivizsgált és tájékozott páciens
 • megfelelő mennyiségű és minőségű zsírszövet nyerhető
 • a mellek műtétre alkalmasak
 • reális elvárás a páciens részéről
 • gyakorlott szakorvos és műtői munkatársak
 • modern műszerek és elfogadott műtéttechnika
 • speciális gyógyászati segédeszközök

Az autológ zsírfeltöltések többféle módszerét alkalmazzák világszerte eredményesen.  Ilyen zsírtöltő rendszerek például a Cytori, a Puregraft, a Lipogem, a Coleman módszer, stb. Egyaránt elfogadott a zsírszövet ülepítése, centrifugálása és mosása, szűrése. Az átöltött zsírsejtek több mint 70 %-a túléli a beavatkozást, feltéve, ha a páciens betartja az utasításokat. A mellplasztikák saját zsírral az esetek döntő többségégében 2 vagy 3 műtétből állnak.

mellplasztika saját zsírral - dúsított zsír átszívása

A nagyobb fecskendőből a dúsított zsír átszívása a kisebb betöltő fecskendőbe

Ritka az az eset, amikor a mellnagyobbítás egyetlenegy beavatkozással sikeres. Ilyen esetekben egy speciális vákuumos melltágító eszközt (BRAVA) alkalmaznak. Hatására a mell és annak kötőszöveti rései megnagyobbodnak, kitágulnak. Egy mellbe alkalmanként átlagosan max. 300-350 ml saját zsír tölthető be. A saját zsírfeltöltéssel végzett mellplasztikák technikája folyamatosan fejlődik. Az ún. nevezett gold standard, azaz a legeredményesebb műtéti protokollt még nem határozták meg. A regeneratív plasztikai sebészet fejlődése folyamatos, mivel az őssejt kutatások újabb eredményeit gyorsan hasznosítják a gyakorlatban.

A mellplasztika saját zsírral konzultációkon szerzett tapasztalataim

Leggyakrabban mellnagyobbítást szeretnének saját zsírral. A fenti szempontokon túl figyelembe kell venni, hogy a zsírszövet puha. A szilikon implantátumok ezzel szemben erősen kohezívek. Ennél fogva a zsírfeltöltéssel nem lehet olyan feszes, ruganyos mellnagyobbítást elérni, mint a szilikongél tartalmú mellimplantátumokkal.

A szilikon mellimplantátumok szabályozása jelentősen megváltozott az elmúlt években. Emiatt teljesen érthető, hogy egyre többen szeretnék egy idegen test viselése helyett a saját élő szövetük átültetésével megoldani panaszukat. Pontos méréseken alapuló elemzéssel, testre szabott tervezéssel adok a pácienseknek kezelési javaslatokat. Figyelembe véve a várható előnyöket és hátrányokat, a tartósságot, az ár-érték arányt, stb.

A lógó melleket fel kell varrni. A mellfelvarrás módszerét és a velejáró műtéti hegeket el kell tudni fogadni. A saját zsírral végzett feltöltés hatására a lógó mell nem kerül feljebb, sőt, a nagyobb súlya miatt még inkább lógni fog. Ha a mellsorvadás súlyos fokú, akkor szükség lesz a térfogatpótlásra, azaz a mellnagyobbításra. A saját zsírfeltöltés vagy szilikon mellimplantátum beültetés kérdését eldönteni az említett módon lehetséges.

A fejlődési rendellenességek korrekciója sokkal összetettebb, emiatt emlősebészeti centrumokban történő ellátásuk indokolt.

A műtétek és azok szövődmények következtében létrejött torzulások ellátása az első műtétet végző kezelő orvos feladata. Ez az orvosi etika és a szakma alapszabálya. Csak teljes és végérvényes bizalomvesztés esetén vállalok ilyen típusú eseteket.

A Kelemed Plasztika Tulip gyártmányú (Made in USA) műszereket használ. Rendelkezünk az arc, a szemkörnyék, a hegek, a mell, a fenék, stb. zsírfeltöltéséhez szükséges különféle kanülökkel. Indokolt esetben a zsírt centrifugáljuk, általában ülepítünk. Mosásra a Puregraft szettet alkalmazzuk.

Ha kérdése van, kérem küldje el e-mailben a kelemed@kelemed.eu címre!