Mellplasztika után – Amit tudni érdemes

A különféle mellplasztikákkal kapcsolatos leggyakoribb kérdések a műtét utáni időszakra vonatkoznak. A válaszadás egyrészt könnyű, mert jelentős, több évtizedes tapasztalattal rendelkezem, másrészt pedig nehéz, mert annyira különbözőek vagyunk és olyan sokféle mellplasztika tartozik ide.

A mellplasztika kifejezés egy gyűjtőfogalom, amibe beletartozik a mellnagyobbítás, a mellfelvarrás, a mellkisebbítés és ezeknek a műtéteknek a variációi. Lehetséges-e egyáltalán egy általános, azaz mindenki számára hasznos útmutatást adni, hogy miként is zajlik a mellplasztika utáni időszak? Meggyőződésem, hogy igen, lehetséges a mellplasztika gyógyulási folyamatát röviden összefoglalni.

Mellplasztika után milyen fájdalomra lehet számítani?

A mellplasztika utáni fájdalom mértéke nagyban függ a műtét típusától. Egy mirigyállomány alatt végzett mellnagyobbítás kevésbé megterhelő, mint az izom alatti/félig izom alatti mellnagyobbítás. Ennek az az oka, hogy a mellizom alá beültetett mellimplantátum nagyfokú izomfeszülést okoz, mely 3-4 nap után fokozatosan enyhül és egy-két hét alatt teljesen megszűnik. A bőrseb fájdalma minimális, szinte sohasem panaszkodnak emiatt. A mellfelvarrás és a kisebbítéses mellfelvarrás utáni fájdalom mérsékelt és pár napig tart csak, amíg a szövetek duzzanata és a varratok okozta feszülés oldódik.

Itt kell megemlíteni a mellbimbó-mellbimbóudvar érző beidegzésének a megváltozását, mely szinte kivétel nélkül együtt jár a mellplasztikával és az esetek 98 %-ban 2-3 hónap alatt megszűnik és a beidegzés helyreáll, akár fokozott, akár csökkent volt.

Mellplasztika után szabad tusolni?

Mellplasztikákat követően a tisztálkodás és a zuhanyozás kis oda figyeléssel és óvatosan megengedett, arra kell figyelni, hogy a steril kötést ne áztassák el. A bőrsebgyógyulása bő egy hétig tart, ekkortól a mellek szabadon, kötés nélkül  maradhatnak és bátran lehet tusolni.  A varratszedés a műtét utáni 10-14. nap között történik. Mivel felszívódó varratokat alkalmazok, igazi varratszedésről nem is beszélhetünk, kizárólag a külső, nem feszívódó, úgynevezett biztonsági öltések eltávolításáról van szó.

Mellplasztika után meddig kell speciális melltartót viselni?

A mellplasztika után kötelező kompressziós melltartót és bizonyos műtétek után pántot is viselni. Saját gyakorlatomban a mellimplantátum stabilizáló pánt viselését 2 hétre javaslom. A speciális melltartót 4 hétig éjjel-nappal kell hordani, ezután csak napközben. A mellkorrekciók után 6 héttel sport melltartóra cserélhető a kompressziós melltartó. Természetesen alkalmi öltözethez rövid ideig viselhetnek klasszikus fehérneműt.

Mellplasztika után mikor lehet munkába állni, emelni, sportolni?

A mellplasztika utáni fizikai aktivitás, a sportolás 6-8 hétig tilos. Az első héten nem szabad autót vezetni és tanácsos elöl záródó ruhát viselni, amit nem kell a fej fölé emelt karokkal felvenni. Az első 2-3 héten megtiltom a kar és a vállak ritmikus mozgatásával járó otthoni munkákat is, ilyen a vasalás, a porszívózás, az ablaktisztítás.  Szaunázni, jacuzziban üldögélni, termálfürdőben áztatni magukat, gőzfürdőbe menni szigorúan tilos 6 hétig.

Az extrém sportoknak hódoló hölgyek kivételesen, egyedi elbírálás alá esnek és testre szabott utasításokat kapnak, melyek szigorúbbak az említetteknél.

A kisgyermekes anyukák gyakori kérdése, hogy mikor vehetik fel karjukra gyermeküket? Félig izom alatti mellnagyobbítás után két hétig nem javaslom, más mellplasztikák után 1 héttel felemelhetik a kicsiket. A tilalmi időszak alatt a hozzátartozók emeljék fel az édesanya karjába a gyermeket.

Az, hogy mikor lehet újra munkába állni, az alapvetően a foglalkozástól függ. A szellemi munkát végzők 1 hét után, ha jól érzik magukat. A könnyű fizikai munkát végzők átlagosan 6 hét után, az erős fizikai munkát végző hölgyek 10-12 hét után állhatnak ismét munkába. Fontos tisztázni, hogy egy munkakörben milyen terhelés, milyen ismétlődő mozdulatok jellemzők.

Gyakori kérdés, hogy mellplasztika után mikor szabad először szeretkezni? Véleményem szerint, akkor, ha már annyira jól érzik magukat, hogy a vágyuk erősebb, mint a testi panaszaik. Magától értetődően kívánatos a gyengéd óvatosság és természetesen a keblek tabunak számítanak még.

Mellplasztika után hogy zajlik a bőrápolás?

Különösen fontos a mellplasztikát követő bőrápolás és hegápolás. Mint korábban írtam, a műtét utáni 7.-8. naptól a mellek szabadon maradhatnak és szabad zuhanyozni. Ezután fekve javaslom a mellek és a mellkas bőrének bőséges hidratálását, a saját jól bevált testápolószerrel. A hegápolásra kiválóan alkalmas a körömvirágkrém, az aloe vera gél, és egyes kozmetikai termékek, mint a Cicaplast vagy a Bioderma Sensibio. Fontos, hogy megértsék a hegápolás és a hegkezelés közötti különbséget. A mellplasztika utáni hegápolás indokolt, mert segíti a heg érését és a környező szövetek regenerálódását.

Hegkezelésre akkor van szükség, ha a heg kezd pálcaszerűen vastagabbá és pirosas-lilás színűvé válni. Ez egy kezdődő mellplasztika utáni hegburjánzás tünete lehet. Ilyen esetekben szilikongélt, stiftet vagy szilikontapaszt kell használni. A leghatásosabb a szilikontapasz, én az Epiderm márkát javaslom. Külön páciens kategóriát jelentenek azok, akik korábban már átestek valamilyen műtéten és ismert, hogy hajlamosak kóros hegképződésre, akár a keloid kialakulásának is magas a kockázata. Ilyen esetekben a műtét utáni 4.-5. naptól indokolt a szilikontapaszos megelőző kezelés és a szoros ellenőrzés.

Mellplasztika után szabad repülni?

Mellplasztikák után néhány nappal szabad repülni, de a 2-3 óránál hosszabb repülőutak idejére alsó végtagi kompressziós harisnyát kötelező felvenni. A trombózis megelőzésére szolgáló heparin injekciót 10, illetve meglévő rizikó faktorok esetén 20 napig is előírom.

Mire kell még figyelni mellplasztika után?

Mint minden műtét után, így mellkorrekciókat követően is fontos a bőséges folyadék fogyasztás, ami 2.5-3 liter vizet, teát, szűrt gyümölcslevet jelent, az ébrenlét idejére egyenletesen elosztva. Az étrend könnyű vegyes legyen, ajánlott naponta 5-6x kisebb mennyiségeket étkezni és kerülni kell a nehezen emészthető és puffasztó, fűszeres ételeket.

Minden mellplasztikára vállalkozó pácienst holisztikus szemlélettel kell a kezelő orvosának megközelíteni és személyre szabni a mellplasztika utáni utasításokat, testi-lelki-szellemi tulajdonságainak megfelelően. Nyilvánvaló, azonban az a tény is, hogy a gyógyítás szabadsága megengedi – a különböző orvosi műhelyek tapasztalatai alapján is – a különféle elfogadott, a plasztikai sebészet szabályainak megfelelő eljárások alkalmazását. Amikor a közösségi média fórumain a mellplasztika után lévő és a mellplasztika előtt álló hölgyek megosztják egymással ismereteiket, akkor találkozhatnak a kezelő orvosi módszerek sokféleségével.

 

Kérem, ha kimaradt volna egy Önt érdeklő válasz, írja meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!
Dr. Kelemen Ottó